holken @ Annestorp

Kattuggla Live Video

Matvanor för kattuggla

Nu när man suttit och kollat in kattuggla sedan 14 februari och har film från dygnet runt, kan man ju börja konstatera en hel del saker om deras matvanor. Klart är att sorkar och möss är favoritfödan. Det syns verkligen på ungarna som blir helt till sig av glädje när honan kommer med den typen av mat och betydligt mindre glad när hon kommer med grodor. Jag har till och med sett att ungarna rata grodorna och har låtit dom ligga i holken tills dom VERKLIGEN blir hungriga och inte har något annat val – då äter dom upp grodorna.

Annars verkar kattugglan vara en riktig allätare. Sorkar, möss, råttor, småfåglar såsom talgoxe och blåmes, skata, ekorre, grodor och kopparödla är det jag sett ugglan ta hem till holken och äta så här långt.

I morse var det en ekorre utanför holken som var på väg in. Han ville nog försöka sno åt sig en av ungarna, men han var tillräckligt smart för att inte ge sig in i holken. Honan var nämligen inne i holken då och det hade nog inte gått så bra för ekorren om han hoppat in…. Han backade ur och stack istället vidare in i en grannholk där jag tror en blåmes håller på att bygga bo.

Leave a Reply