holken @ Annestorp

Kattuggla Live Video

Förbereder inför en ny säsong

Hej på er där ute!

Just nu pågår förberedelserna inför vad vi får hoppas blir en ny ugglesäsong i holken!

Jag har skaffat ny kamera i år och satt upp den i holken redan samt fixat ett nytt sätt att överföra video och ljud till datorn med mindre förluster. Så kanske kan det bli HD-kvalité nu i år eller iallafall nära.
Just nu håller jag på att trimma in lösningen så allt fungerar inte riktigt än.

Jag var ute ikväll och såg fladdermössen vara ute och flyga. Dom har kommit nu för att bilda den enorma vinterkoloni dom brukar göra här för övervintring. Det är främst dvärgfladdermöss. Underbart att se dom igen!

Jag hörde också ugglorna, både honan och hanen ikväll. Jag känner dock inte riktigt igen ljudet på dom den här gången. Alltså själva lätet är bekant men inte “tonläget”. Alla ugglor låter olika och jag har alltid känt igen “mina” ugglor. Men ikväll kände jag inte riktigt igen dom. Det kanske är samma par som förut, men att ljudet förändras lite med åren precis som för oss människor. Eller så är det ett nytt par. Vet inte riktigt än.
Dom svarade iallafall på mitt hoande.

Under parningssäsongen eller strax innan är ugglorna ganska revirhävdande och brukar fort komma fram när man hoar. Men idag så gjorde dom inte alls så utan istället lokaliserade dom varandra (kunde höra det genom att ljudet mellan dom kortades ner eller tiden tills dom var tillsammans) och flög ihop istället och sen blev allt tyst.

Härligt att se att dom är här i år igen iallafall.

Nu blir det till att kolla läget då och då och sen börjar allvaret i januari-februari. Runt alla hjärtans dag bör dom flytta in i holken om vi har tur i år.

Leave a Reply