holken @ Annestorp

Kattuggla Live Video

Häckning i holken om några dagar

Nu har jag senaste dagarna funderat mycket kring vad som händer med ugglorna i skogen hos mig. Det är redan nu 11 mars och dom brukar starta häckningen 14 februari här, även om det så klart finns undantag. “Normalt” i Sverige är ju egentligen runt mitten av mars där vi snart befinner oss, men “mina” ugglor brukar alltså vara ungefär en månad tidigare. Men så inte i år.

Så varför? De flesta av oss vet ju hur svårt det är att få till kärlek i våra stressade liv. Det ska tvättas, hämtas, skjutsas till dans, simskolor och annat. Hur ska man då hinna med att ..ja…ni vet….. och utan sånt blir det ju inga ugglebäbisar heller… Dom har väl fullt upp också i uggle-ekorr-hjulet med att fixa boendet, hitta rätt sorkar, akta sig för farliga saker i skogen och så vidare…

Jag har senaste dagarna varit ute mycket i skogen och letat efter ugglorna. Jag har finkammat skogen här i närheten flera gånger och hanen brukar jag lätt kunna hitta, men inte honan. Och det finns verkligen ingen bättre häckningsplats än den jag har hos mig. Så detta är förbryllande! Vart är dom? Jag har börjat fundera på om dom kanske slutat vara fertila. Eller om någon av dom faktiskt dött.

 

När Kenneth dog förra året så såg jag honan fortfarande efter hans död återkomma till holken och sitta där en stund i öppningen och bara stirra in i tomheten. Så många gånger jag har sett denna uggla och hört henne så kunde jag säga – oberoende av om ni tycker jag är helt knäpp eller bara lite galen – att hon saknade sina uggleunge. Hon hade ett helt annat ljud den gången och satt bara och stirrade. Jag tror det finns ett videoklipp på detta i arkivet om jag minns rätt. Häromdagen kom hon till holken igen och visade upp exakt samma beteende. Är hon fortfarande tagen av förra årets jobbiga händelser? Med slagsmålen med Knipan, äggen som inte kläcktes och att den enda ungen dog direkt utanför holken av skatorna? Kanske vågar hon inte riktigt i år igen? Jag vet att ugglorna ofta byter häckningsplats när dom fått ”dåliga vibbar” av en häckningsplats där t.ex. en mård kommit eller liknande.

Men idag förändrades alla dessa tankar för inatt kom honan flera gånger till holken! Och som ni kan se på videoklippet så hoppar hon in och gosar in sig lite. Och allra viktigaste – mot slutet av videoklippet när honan precis hoppat ut igen så lyssna noga – där hör ni hanen som hoar utanför! Så båda lever och jag tror häckningen kommer bli av, jag tror den blir i holken och jag tror den startar om några dagar!

 

Så nu kan vi alla gå med lätta steg in i denna soliga varma förvårsdag – för ingenting vad vi än möter idag för utmatningar är väl viktigare än detta!? J

 

 

Leave a Reply