holken @ Annestorp

Kattuggla Live Video

Häckning vid Gödeberg

Idag har jag varit ute i skogen och letat efter ugglorna. Jag kunde konstatera häckning idag som pågår vid Gödeberg. Sen är det alltid svårt att veta om det är ”mina” ugglor, alltså samma par som brukar häcka här i min holk som häckar där nu. Jag har alltid tänkt att det är två olika revir, men det kan också vara samma. Kattuggla har ca 800 meter upp till 1 km i revir och det täcker egentligen in stora delar av den här delen av skogen för ett enda ugglepar. Men samtidigt spelar terrängens uppdelning också in och det känns ganska naturligt att det är ett revir där borta bakom Gödeberg vid ängen där ner mot ån och ett revir här ner mot gamla fabriken. Men eftersom det inte pågår häckning just nu hos mig så kanske det bara är ett revir. Jag blir inte klok på detta. Samtidigt hör jag ugglorna utanför mig senast för två dagar sedan och även ner mot fabriken för några dagar sedan. Jag har varit ute senaste dagarna och letat andra häckningsplatser men inte hittat några. Ett år häckade ugglorna i själva fabriken i en trasig ventilationstrumma och dom har även häckat i ett hål i et av de gamla träden där. Men nu är träden fällda så där kan ugglor inte mera häcka. Och fabriken är ju renoverad nu och hållen tilltäppta. Dessutom är det för mycket folk där i rörelse nu med Spinneriet och restaurangen och allt för att dom nog skulle välja det stället nu. Men man vet aldrig. Jag hörde hanen där för några dagar sedan.

Kul i alla fall att det är häckning nu vid skogen bakom Gödeberg!

Nästa stjärnklara kväll/natt ska jag försöka vara ute ett par timmar runt fabriken och i skogen för att lyssna och se om jag kan höra honan kalla på hanen från sin häckningsplats. Det är nog enda chansen just nu att hitta det om det finns ett ugglepar här till.

Leave a Reply