holken @ Annestorp

Kattuggla Live Video

Uggla versus Ekorre

Ja det händer grejer i holken! Det är kamp på liv och död ofta i naturen och så även i holken!

Igår kom en ekorre och flyttade in i holken. En hona som snart ska ha ungar. Hon bäddade ner sig och gjorde sig redo för att föda ungarna. Hon brukar bo i en annan holk på tomten varje år, men i år har hon tydligen tyckt att kattuggleholken är en bättre plats för hennes ungar. Det känns inte som något bra val och jag blir lite nyfiken på vad som gjort att hon tar ett sånt beslut i år. Vem är det som tar ekorrens plats i hennes holk i år?

Jag kunde se på vissa filmer från uggleholken att det är nära för ekorren att få ungarna. Men hur ska det gå på kvällen när ugglorna kommer?! Kommer ekorren dö då? Eller kommer ugglan bli rädd? Den här Kattuggle-honan som bor här är ganska feg. Det har vi ju sett tidigare med slagsmålen med knipan bland annat. Hon väljer ofta att vika undan istället för att slåss. Troligen är det dock det som gjort att hon överlevt länge. En bra strategi. För djur såväl för oss människor-djur.

Men så kom kvällen och dramat började. På kvällen kom ugglan så klart och ekorren låg där inne i holken. På första klippet kan ni se när det händer. Dom tittar på varandra en liten stund och sen hoppar ugglan ner och slåss med ekorren. Ugglan får inte tag i ekorren ty den är snabb och ger förmodligen några hugg mot ugglan som hon inte glömmer. Så det slutar med att ugglan ganska snabbt flyger ut ur holken igen. Och ekorren vann den ronden och blir kvar i holken. Rädd – men vid liv.

Ugglan har svårt att slåss där inne i holken. Det blir för trångt för den troligen. Den är ju stor. Här hade nog ekorren tur att det var en kamp just inne i holken och inte utanför. Störst brukar gå först annars och jag har sett den här ugglan ätit ekorrar förut.

Efter en liten stund till så kommer ugglan igen, men sitter då bara i ingången till holken och tittar. Ekorren ligger nu helt still och rör sig inte ur fläcken. Blickstilla. Och båda sitter där bara och tittar på varandra en lång stund. Flera minuter. Till slut så flyger ugglan igen. Inget slagsmål.

Detta händer flera gånger under kvällen att ugglan kommer, sätter sig i ingången och tittar på ekorren – som är blickstilla – och sen flyger ugglan igen. Jag tror ugglan förstod att det inte var bra att slåss inne i holken och väntade på att ekorren skulle göra något förhastat.

När ugglan inte synts till på en ganska lång stund så bestämmer sig ekorren för att lämna holken och börjar klättra ut. Men då händer faktiskt en ganska oväntad sak. Så fort hon kommer till ingången så PANG! så smäller det. Ugglan attackerar direkt! Hon har satt sig på en gren i något träd utanför och väntar in ekorren! Och så fort ekorren visade sig så attackerade ugglan. Smart uggla!

Ekorren klarar sig. Fick sig nog en rejält smäll. Och blev kvar i holken.

Tyvärr så vet jag inget mera från denna spännande kamp om liv och död i holken. För mjukvaran som sköter kameran i holken kraschade tyvärr inatt efter detta och jag kunde inte se någon fortsättning. Och i morse vid 6 när jag startade om kameran så var ekorren inte längre kvar i holken och ingen uggla heller.

Så vad har hänt? Lyckades ekorren ta sig ut? Blev ekorren mat?

Vi får se vad som händer ikväll i holken.

 

Leave a Reply