holken @ Annestorp

Kattuggla Live Video

Nära döden

Mycket har hänt i holken den senaste tiden och jag har inte varit så flitig på att uppdatera er. Det är ca 10 dagar som gått sedan sista statusen så nu kommer en lång recap.

I april här så har det varit dagar med sommarvärme. Det har varit 20 dagar varmt i skuggan och över. Detta har lett till lite annorlunda beteende. Dels har jag sett mamman sitta och titta ut ur holken mitt på dagen. Detta är ovanligt, men beror troligen på att det helt enkelt är för varmt i holken och hon behöver få lite mer luft. Hon har även varit ute och flugit lite på dagtid.

På grund av värmen tycker jag också det verkar som att det varit lite svårare än normalt att hitta mat. Jag har sett dom äta kopparödlor bland annat, något jag aldrig sett tidigare. Hanen har slutat att komma med mat också. Det är bara mamman som jagar nu. Det är dock normalt. Hanen brukar sluta hjälpa till när ungarna blir så stora att mamman kan lämna dom själva den stund.

Dom har vuxit fort under de här sista dagarna. Dom har börjat äta nu hela byten från mamman och det har gått fort. Ni kan se stor skillnad på filmklippen i början här nedan och mot slutet. Det är bara 8-9 dagar tom gått mellan klippen, men dom har vuxit nästan i dubbel storlek under den tiden.

När honan har suttit i holken så hon syns utifrån – direkt så har alla andra fåglar såsom koltrastar, skator och även mindre fåglar som talgoxe etc börjat med att “mobba” ugglan. Koltrastarna börjar direkt med deras varningsläte och åker dit och “skriker” åt ugglan. Dom gör också utfall mot ugglan, dvs flyger snabbt och väldigt nära för att markera deras ogillande att ugglan är där. Ugglan blir uppenbart irriterad, men väljer ofta att sitta kvar eller vika undan. Jag måste säga att koltrastarna är modiga.

Men så har vi det här med storskraken…
Storskraken har varit på väg att ta holken flera gånger. Ugglan blir både arg och rädd när det händer och har flera gånger fått försvara holken. Storskraken verkar ganska smart tyvärr och det är en fågel som är stor. Den verkar vara ungefär i ugglans storlek.
Den har fler gånger satt sig ovanpå taket till holken, där ugglan inte ser. Och så försöker den ta sig in i holken.

Den 26 april lyckades storskraken till sig in i holken igen och den la sig helt enkelt där inne i holken för att själv ta den helt i besittning. Ugglan kommer till undsättning, men blir ivägjagad. Inne i holken så går storskraken direkt till angrepp mot ungarna och hugger dessa hjälplösa barn. Hon siktar mot huvudet och ögonen på ungarna. Dom blir så klart livrädda och rör sig inte mer. Sen kommer ugglan igen och denna gång så flyr storskraken. Men det ser ut att vara försent. Ungarna ligger nu livlösa och mamman sitter där och tittar på dom och försöker ta in vad som hänt.

Men sen efter några timmar så börjar ungarna piggna till igen. Jag är fortfarande orolig här för att ungarna är blinda pga storskraken hackade dom i ögonen, men det har gått bra. Mamman har varit nära holken hela tiden nu och hämtat massa med mat och allt verkar ok igen!

Dom har blivit så stora nu så jag tror Vilhelm och Irma faktiskt hoppar ut nu vilken dag som helst!

Leave a Reply