holken @ Annestorp

Kattuggla Live Video

Kontakt

bjorn [at] arkenfall.com

9 Responses to “Kontakt”

 1. Marja Wageamns Says:

  Hej Björn!
  Roligt att läsa!
  Jag hängde också en ugglaholk i ett träd nära mitt hus. Nu ett år senare fick jag en familj i den! Men jag har en fråga: bör jag rensa holken efteråt? Mvh, Marja

 2. admin Says:

  Hej Marja!

  Kul att du också fått ugglor! Är det kattuggla också?
  Du bör rensa under okt-november ungefär. Gör det inte tidigare för då får du massa fågelloppor på dig… jag vet… 🙂
  Men se till att lägga in ca 10 cm spån annars får du troligen inte ugglor igen. så du får inte rensa så holken blir tom, men gamla döda råttor och annat i holken brukar jag rensa bort och sen fylla på med mera spån.
  jag brukar göra det sent på hösten, men innan december för då börjar kattugglan att kolla in holken troligen.
  kanske lite senare där du bor, januari-februari.

 3. Birgitta Lorenz Says:

  Hej Björn!

  Va mysigt det det ser ut, Men kan du inte sätta in en liten tv-skärm till ugglan när hon ruvar så hon inte har det så ensamt och långtråkigt när hon sen ligger där och ruvar.
  Ska bli spännande också att se om vi fått ugglor i vår holk!!

 4. Anders Svensson Says:

  Hej
  Jag ska precis sätta upp en uggleholk. Jag blev riktigt inspirerad av din sajt. Jag funderar på att sätta in en webbkamera i holken framöver. Vilken använder du och har du några tips ang kameralösning

  mvh
  Anders Svensson

 5. admin Says:

  Hej Anders,

  Kul! Ja några tips har jag nog säkert.

  Tänk på att det är mycket enklare att sätta in kameran direkt innan du sätter upp holken. Det misstaget gjorde jag och det är INTE kul att stå uppe vid en tall ca 8 meter upp och skruva, borra och försöka sätta upp en liten kamera bra… Så gör det helst innan. Testa också tekniken innan du sätter upp holken.

  En annan sak att tänka på så klart är att väderskydda sladdar och annat på ett bra sätt.

  Första året hade jag hängt upp kamaren ganska löst också vilket gick bra i början men sen när ungarna blev större och började flaxa med vingarna inne i holken så slog dom till den, den kom ur läge och jag fick klättra upp rätt ofta och pilla på den. Det är inte helt riskfritt då föräldrarna försvarar ungarna rejält mot människor om man kommer för nära, men det är också väldigt dumt att störa ungarna för mycket. Så sätt upp kamaren rejält!

  Här är den som jag har inne i holken just nu:
  http://www.spycameracctv.com/spycamera/wireless-birdbox-day-night-hidden-camera-receiver

  Lycka till!

  /Björn

 6. Dennis Says:

  Hej Björn.
  Fantastiskt kul och spännande att kolla på din sida. Jag sitter och söker efter lösningar då jag nyss snickrat ihop en uggleholk jag vill övervaka, än om det börjar bli sent på säsongen…
  Är båda dina kameror av den sorten som du länkat till?
  Hur driver du dem, med batteri eller ström?
  Om batteri, hur länge varar dem?
  Spelar du in allt på en hårddisk som du snabbspolar för att hitta saker som händer, eller du har aktivering när något rör sig?
  Kunde du koppla in den nya kameran på samma mottagare som den första eller fick du köpa till extradelar?

  Många frågor men hoppas du vill svara,
  Mvh Dennis

 7. Björn Says:

  Hej Dennis,

  Jag har dragit ström ut till tallen där holken sitter. Utomhussladd, lång med jordfelsbrytare. Sen sänder kameran trådlöst in till huset där jag har dator står och tar emot signalen. I datorn har jag mjukvara som kör motion detection så kameran skickar signaler hela tiden men eftersom det blir så extremt mycket om man spelar in video hela tiden – sparar jag bara ner när det händer något. Programvaran jag kör är Webcam Zonetrigger. Fungerar mycket bra.

  Batterier är ingen bra idé i detta läget eftersom man då måste byta säkert varje eller varannan vecka (det måste jag göra på en annan kamera jag har) och eftersom jag filmar en uggla är det inte så lämpligt ur min egna hälsosynpunkt eller ugglans att gå upp dit och byta under häckningen… ugglor kan attackare hårt under häckningen. Så sladd är givet i detta läget.

 8. Förskoleklass fx Says:

  Hej
  Vi är en förskoleklass på Sinntorpsskolan som följer livet i holken med stor spänning! Barnen har lite funderingar. Var tar pappan vägen på dagen och även på natten när han inte matar mamman? Det ser inte ut som att båda får plats i holken.

  Hälsningar förskoleklass x Sinntorpsskolan

 9. Björn Says:

  Hej på er!

  Ja det är ju en bra fråga! Holken är ju för liten för både mamman och pappan. Men även om den hade varit större så hade nog inte pappan varit där. Det är väldigt ofta så att det i fågellivet bara är mamman som är vid äggen.
  Men ibland kan hanen hoppa in också, men oftast bara för en kort stund.

  Ugglorna är ju nattaktiva, dvs. dom är vakna på natten och sover på dagen. Honan sover ju i holken nu när hon är ägg eller ungar där. Hanen sitter på dagen i ett träd någonstans i skogen intill och sover. Oftast en tät gran. Det är väldigt svårt att se honom. Oftast sitter han väldigt tätt intill stammen på granen och sover.
  Han har ett träd som han gillar mest och det är en gran som växer i sluttningen på väg ner mot åkern mot Gödebergs gård. Där brukar jag kunna se honom ofta om dagarna.

  På nätterna så jagar hanen. Då flyger han omkring ljudlöst i skogen och tar sorkar, andra fåglar eller vad han kommer över. Sen flyger han med det till holken och ger honan och äter så klart själv också.

  Ibland kommer honan ut ur holken för att vara tillsammans med hanen och hjälpa till att jaga.

  Hälsningar
  Björn

Leave a Reply