holken @ Annestorp

Kattuggla Live Video

Om holken

Jag heter Björn Arkenfall, bor utanför Göteborg, är en hobbyfotograf och naturmänniska.

http://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=51870

Projektet holken @ Annestorp började egentligen år 2010 när jag i februari-mars någon gång satte upp en uggleholk på baksidan av mitt hus och tänkte att ”kanske får man ugglor där om några år”. Ett par veckor senare påbörjades en häckning! Jag började då läsa på lite om ugglor och konstaterade att det var kattuggla.

Jag lyckades under 2010 får lite halvdåliga filmklipp samt några foton från utsidan av holken och började under sommaren att smida planer för en kamera inuti holken nästa år, alltså år 2011, i hopp om att ugglorna skulle välja samma häckningsplats även 2011. Och som ni kan se här i arkivet för Holken 2011 så blev det så 😉

Själva holken är en stor rejäl holk för kattuggla med ungefär 15 cm i diameter i ingångshålet. Väger runt 15 kg och sitter ungefär 7-8 meter upp i en stor tall. Det var ingen lek att sätta upp den holken kan jag säga… Min äldsta dotter Norah kunde vid uppsättningstillfället kliva in hela hon i holken.. Så den är mycket större än den ser ut att vara.

Teknik
I holken har jag satt upp en IR-videokamera uppe i ena hörnet. Den kan filma i noll lux, dvs. helt i mörker och har även ljudupptagning. Video + ljud skickas till en trådlös enhet inne i huset och det är precis så att signalen kommer fram med tanke på avståndet. S-video + ljud går in i en USB-konverter för video i en dator och där spelar jag in filmen.

Signalen går tyvärr på 2,4 GHz-bandet vilket krockar med mina 3 accesspunkter för WLAN…. så man fick trixa lite med olika kanaler för att få så lite störningar som möjligt.

För att inte hårddisken ska fyllas upp direkt, spelar jag bara in film så fort någonting rör på sig i holken. Detta sköts av mjukvara i en dator.

Jag har flera IR-kameror som jag kan flytta runt för att försöka få andra bra filmklipp t.ex. uggla på jakt.


2 Responses to “Om holken”

 1. bit Says:

  Hej Bjørn.
  Ved et tilfælde så jeg denne fantastike side om din ugle. Jeg er faktisk din moster. En af mine sønner er fortograf/journalist og den anden er skovingenør og begge er meget naturinteresserede. Så jeg vil vise din side til dem! Håber på at komme til Gøteborg, når det bliver lidt varmere.Så sews vi måske.
  Kærlig hilsen
  Bit

 2. Sami Says:

  Hej
  Vad intressant sida du har. Älskar att hitta sidor där man kan följa olika holk-projekt och din är den enda som är aktiv, verkar det som.

  En fråga angående kamera i holken. Kan du rekommendera något kit (som kanske kan köpas klart) eller enstaka produkter som är ett måste att ha om man vill följa en holk live. Hoppas på svar 🙂 ha en fortsatt bra midsommar / Sami

Leave a Reply