holken @ Annestorp

Kattuggla Live Video

Hanen latar sig?

Man kan konstatera att hanen inte alls har en lika aktiv roll just nu kring ungarna som han hade tidigare. I början – innan häckningen – var hanen aktiv och hoa-de in reviret. Sen precis innan ugglorna hade bestämt sig för att häcka i holken så blev det tyst och lugnt. Man fick verkligen leta för att förstå att ugglorna var där ute då under den perioden. Detta var ju så klart medvetet för att inte röja själva häckningsplatsen.

Därefter flyttade honan in i holken och en dag senare fanns det första ägget på plats. Under den här perioden skötte hanen det mesta. Han jagade och kom med maten till holken samt skyddade platsen. Honan stannade inne i holken.

När ungarna hade kläckts och de första dygnen gått, började honan lämna holken för första gången. Men då bara kortare turer om ca 10-30 minuter. Mer hade nog inte gått för då hade nog ungarna dött – dom behövde mamman då för att kunna hålla värmen. Dels för att ungarna var så små, men också för att det var vinter under den perioden och minusgrader.

För varje dag sen ökade tiden då honan var utanför holken och hon tog över mer och mer av jakten. Hanen hjälpte dock fortfarande till under den här perioden.

Nu när ungarna är ganska stora är honan ute ur holken hela tiden förutom på dagarna då hon är hos ungarna i holken och vilar. Honan sköter nu för tiden all jakt på mat, hanen verkar inte hjälpa till alls med detta nu. Även när det gäller att skydda själva häckningsplatsen och ungarna verkar det nu vara honan som gör det och inte hanen, det märkte jag häromdagen när katten kom in på tomten – då var det honan som var där och jagade bort katten.

Så vad gör hanen egentligen? Latar han sig bara? Tittar på TV någonstans? Han kanske sitter i en trädtopp med sin iPad 2 och kollar in holken @ Annestorp live istället så han slipper flyga in i holken och kolla?!

Leave a Reply