holken @ Annestorp

Kattuggla Live Video

Kanske är inte hoppet ute?

I helgen, på påskafton den 7 april, var jag hos svärföräldrarna i deras sommarstuga som ligger utanför Bollebygd. Där satte vi tidigare i år uppe en uggleholk i hopp om häckning där.

När jag kom dit så såg jag fjäderdun som jag bedömde var från kattuggla i öppningen av holken. Jag klättrade upp och tittade in i holken. När jag ställde stegen mot trädet för att börja klättra upp så flög honan ut. Det var en jättestor fin kattuggle-hona! Jag skyndande mig fort upp för att störa så lite som möjligt och såg att det fanns två ägg i holken! Tog lite film lite snabbt och så ner igen.

Så på landet är det häckning i full gång nu! Det är lite ovanligt att det bara är två ägg. Kattugglorna brukar lägga 3 eller 4 ägg så min gissning är att hon inte är klar än med alla ägg. Vilket i så fall skulle innebära att hon flyttade in bara för några dagar sedan efter som ugglorna lägger ungefär ett ägg per dag. Så för några dagar sedan började nog häckningen på landet. I slutet av maj/i början av juni får vi se ungarna utanför holken om allt går bra!

Detta innebär ju också att det KANSKE inte är för sent för min holk hemma… Det KANSKE fortfarande kan bli häckning…

 

Leave a Reply