holken @ Annestorp

Kattuggla Live Video

Kim är ok, Bengt har hoppat också

Jag var ute och letade lite igår kväll efter Kim och hittade honom ca 10 meter från holken i ett litet träd. Väldigt nära stigen som går i skogen där det alltid går rätt många människor – framförallt nu i dessa Corona-tider när alla är ute och promenerar. 

Det var intressant att se människor gå förbi bara en meter från ugglan men dom såg den inte.

Själv vågade jag inte gå nära. Föra många år sedan kunde jag vara nära och till och med hålla i ungarna med mamman övervakandes på håll men hon visste att jag inte var ett hot för henne. Men sedan hon attackerade mig förra året och jag blev rejält nockad av henne – är jag mycket mer försiktig nu. Så jag kikade på Kim på håll.

Det är ju läskigt med ugglor just för att dom flyger helt ljudlöst och attacken kommer som en blixt från klar himmel. Så man får passa sig nu runt mitt hus och i närmsta delen av skogen för er som går där. Det är lätt att komma nära uggleungarna nu av misstag för att man inte ser dom.

Bengt hoppade ut igår kväll och jag fick se hela förloppet från fönstret. Hur han gick och småhoppade för att komma bort och försöka hitta skydd någonstans. 

Kenneth II är kvar i holken men kommer troligen hoppa ut idag.

De tre ungarna är sårbara nu närmsta veckan innan dom kommit ihop sig med mamman och blivit så pass stora att dom kan flyga bra själva. Under den här tiden kan dom lätt bli tagna av räv, mård eller katt eller någon som inte har koppel på sin hund eller liknande – som tyvärr är allt för vanligt i skogen vid mig. Dom kan även dödas av skator och kråkor som gärna ger sig på uggleungar som ”hämd” för att de som vuxna sen ger sig på dom (och då har dom inte ens chans).

Så länge mamman är i närheten är det ingen fara för hon kommer försvara dom, men hon är ju inte alltid exakt där.

Leave a Reply