holken @ Annestorp

Kattuggla Live Video

Fyra ägg nu och allt ok

Uräkta dålig uppdatering i veckan, men jag har varit på resande fot i jobbet.

När jag kom hem igår kväll så kunde jag konstatera att det fanns nu fyra ägg i holken! Så honan tror helt enkelt att det finns gott om mat i år och chansar med fyra ägg. Det är normalt antingen tre eller fyra ägg en kattuggla lägger och det beror troligen på hur tidigt/sent häckningen kommer igång och tillgång till föda.
Rent logiskt bör ju ungarna har större chans att överleva ju senare på vintern/våren som häckningen börjar. Men samtidigt så är det ju mer konkurrens då om maten. Normalt häckar kattugglorna här i Göteborgsomådet runt februari-mars-april.

Kattugglorna har inte så många fiender här i naturen utan det är ju mården som kan störa häckningarna och ta ungarna och/eller äggen. Skulle inte den vuxna ugglan hinna fly så tror jag mården vinner i en duell mellan kattuggla och mård om ugglan är fast i holken och inte kan flyga. Skulle ugglan vara ”fri” och kunna flyga skulle den troligen välja att inte strida utan helt enkelt flyga upp i ett träd.

Ekorren kan ju störa också helt klart och ta äggen, men där ger sig ugglan normalt sett på ekorren. Jag har sett (och har film) på när ugglan ger ekorren styrk och har även sett ugglan komma med ekorre som byte.

Sen finns ju så klart större rovfåglar som kan ta ugglor såsom örn, ormvråk och även berguv. Men det är ovanligt här. Havsörn flyger förbi då och då och är ganska vanligt, men bryr sig inte om ugglorna här. Det finns enklare byten för dom såsom gäss eller annat i så fall. De flesta vilda djur sparar alltid energi och tar ”mest mat för energi det tar att skaffa den”.
Ett klassiskt exempel på det är när man ser spår i snön i skogen på varg och hund. Där hunden ofta går lite hur som helst medan vargspår ofta går i en rak linje över mark där det är enklast att gå (sparar energi).

Berguv har jag aldrig sett på dessa breddgrader, men dom är tillräckligt stora för att kunna ta kattuggla. Ormvråk häckar här i skogen också mellan mig och Gödebergs gård, men dom verkar fungera ihop bra med ugglorna då deras revir faktiskt överlappas här och har delvis samma ”meny”.

Och en annan katt kan också störa ugglan, men katten kan inte klättra upp så högt så den kommer till holken och en katt som kom några meter från trädet där ugglan är en gång fick sig en läxa den katten aldrig glömmer. Ugglan attackerade den och satte sina klor i ryggen på den och ugglan gick till attack upprepade gånger och följde även efter katten hundratals meter när den försökte fly. Den katten har jag aldrig sett igen här…

Så det är väl en uppmaning till alla om ni ser en uggla i skogen så ha respekt och håll avstånd. Det gäller alla vilda djur. Jag har blivit totalt nockad en gång av ”min” uggla när jag var för nära henne och var oaktsam en gång. Hon satsade allt på mitt huvud och jag blev totalt nockad, det blödde från örat och mitt balanssinne fick sig en smäll för jag mådde illa och var yr flera dagar efter attacken. Och då har jag ändå en bra relation med henne och brukar få ta upp hennes ungar från holken utan att hon bryr sig. Hon vet att jag är hennes vän, men den gången gick det inte…

En vän på jobbet frågade häromdagen hur länge det dröjer innan äggen blir ungar.
Lite grovt är det så att honan ligger på äggen ungefär en månad, ca 30 dagar. Och sen kläcks ungarna och dom är kvar i holken ungefär lika länge till, alltså ca 30 dagar.

Eftersom det första ägget kom ungefär den 13-14 mars, så bör alltså första ungen kläckas runt 13 april. Då är det Arthur och Douglas som har namnsdag så det kanske blir en Arthur som kommer först i år, vi får se 😊

Och sen bör dom alltså hoppa ur holken runt mitten på maj.

Leave a Reply